2016. december 28., szerda

Karácsonyi süti börze 

part 1


Körülbelül 4 éve, hogy a sütés szerelmese lettem, azóta minden karácsonykor többféle süteménnyel készülök, hogy legyen miből válogatni :) Ez a második év, hogy diómániás lettem, így idén is készültem diós finomságokkal ♥ 

Akkor vegyük sorra az idei sütések eredményeit ;)

A tökéletes bejgli


Azért merem azt írni, hogy tökéletes, mert életemben másodszor sütöttem bejglit, és mind kívül, mind belül tökéletesre sikerült. Nem repedt szét, nem lett száraz sem a tésztája, sem a töltelék és a barnasága is megfelelő :)

A tészta valamint diós töltelék receptjét még tavaly Rupáner-konyha Margónál láttam, és idén is aratott. Férjem külön kért mákosat is, de Ő az egyszerűség híve, így egy sima mákos tölteléket kerestem neki hozzá. Ugyanakkor a gyerekek kedvéért készítettem gesztenyéset is, de őszintén szólva, maradunk a diós-mákos bejglinél. Nem azért, mert nem finom, de nem illik össze a bejgli és a gesztenye. Azért megosztom ennek a receptjét is :) 

Először a töltelékeket készítettem el.


Hozzávalók 4 rúdhoz:
– 8 bögre (1 kg) fehér finomliszt
– 20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
– 15 dkg sertészsír (kb. hat nagyobb evőkanálnyi)
– 2 dkg friss élesztő
– egyharmad bögre porcukor (8-10 dkg)
– 1 bögre 20%-os tejföl
– fél bögre langyos 2,8%-os tej
– 4 tojás sárgája

A lisztet, a cukrot, a vajat, a zsírt és az élesztőt szépen elmorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a tejet. Ha a tészta nagyon kemény, akkor egy pici tejet adunk hozzá, ha ragad, akkor pedig lisztet.
Ezután négyfelé vesszük, majd egy kb. 30*40-es téglalappá nyújtjuk őket. A tepsi hossza legyen a mérvadó. A deszkát nem lisztezzük!
Szépen elterítjük rajtuk a tölteléket, úgy hogy minden szélén egy-egy centit kihagyunk. Én a nyújtófával a tölteléket is nyújtottam, így szép egyenletes lett. A két rövidebb szélet felhajtjuk, mint a képen, majd a hosszabbik oldalánál fogva elkezdjük szépen felcsavarni.


Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
Egy gáztepsire egyszerre két rúd kerüljön, kellő távolságra egymástól.
Ezután kenjük meg őket egy soron tojássárgával, jó vastagon, majd tegyük őket hűvös helyre.
Fél óra múlva kenjük át tojásfehérjével is, majd tegyük ismét egy fél órára hűvösre.
Sütés előtt alaposan szurkáljuk meg a tetejüket és az oldalukat egy hústűvel.
160-170 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hagyományos sütőben kb. 170 fokon sütöttem, félidőben megfordítottam a tepsit és fél óra alatt kész lett. A rács középen volt végig.


Ha kirepedt, akkor még melegen szépen összenyomkodjuk a repedéseket kézzel vagy egy lapos fakanállal.

Diós töltelék 2 rúdhoz
– 40 dkg darált dió
– másfél bögre (22 dkg) kristálycukor
– negyed bögre (7 cl) víz
– 1-2 evőkanál baracklekvár

Egy kisebb lábasba belemérünk másfél bögre cukrot.
Erre óvatosan ráöntjük a vizet, majd közepes lángon melegíteni kezdjük, de egyszer sem keverjük, tilos! Mikor felforrt, akkor egy perc forralás után hozzácseppentünk két csepp ecetet. Ezután még két percig forraljuk, majd elzárjuk. Most sem kevergetjük, az egész procedúra során egyetlen-egyszer sem keverjük!
Az fazék tartalmával leforrázzuk a darált diót. Gyorsan összekeverjük, majd annyi vizet vagy baracklekvárt adunk hozzá, hogy ne legyen túl száraz, morzsalékos, de csak annyit, amennyit nagyon muszáj, ne legyen túl nedves, mert akkor ripityára reped a bejgli. Az is előfordulhat, a diónak olyan magas a nedvességtartalma, hogy egyáltalán nem kell hozzá folyadék.
A tölteléket félretesszük hűlni.

Mákos töltelék 1 rúdhoz
- 2 dl tej
- 200 g darált mák
- 135 g cukor
- 65 g mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 30 g liszt

Forraljuk fel a tejet a cukorral, majd adjuk hozzá folyamatos kevergetés mellett a citromhéjat, a mazsolát, és a darált mákot. Vegyük le a tűzről, majd ha kihűlt, keverjük el benne alaposan a lisztet is.

Gesztenyés töltelék 1 rúdhoz
- 25 dkg gesztenyemassza
- 3 kanál rum
- 3 dkg margarin
- 1 db tojás sárgája
- 2 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókat összekeverem, és kész is. Lágy és könnyen kenhetőnek kell lennie, ha szükséges, tejet is adjunk még hozzá.

Folyt.köv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése